HTML

stargazerhu

Hello Olvasó. A blog szándékaim szerint egy gondolatfolyam lesz, arról amik engem foglalkoztatnak. Nem állíthatom, hogy feltétlen lesz értelme! :) De majd kiderül. Minden itt szereplő gondolat az én szellemi vagy egyéb tulajdonomat képezi, ha bárkitől idézek, akkor azt fel fogom tüntetni.

Friss topikok

  • stargazerhu: @andrejfej: Sokszor pedig egy drasztikus változás kevesebb fájdalommal jár. Ha most veszed a válsá... (2011.03.25. 11:43) THM

Linkblog

Kiskirályságok Magyarországon I.

2010.10.28. 17:57 stargazerhu

Hát lehet másnak nem ez jut elsőre az eszébe...és lehet máskor nekem se...de mind1 is. Állítólagos demokráciánk teli van ilyen intézményekkel. Én az elmúlt több, mint 15 évben szervezett keretek között kosarazom. A szervezett keretet a Budapsti Kosárlabda Szövetség  (BKSZ) adja. Több kevesebb sikerrel, de el kell ismerni, hogy legalább csinálják és próbálkoznak.

Mint minden sportólónak, úgy nekem is volt már bajom a játékvezetéssel. És ahogy idősebb leszek egyre több van. Hisz nem kicsit bosszantó, mikor az ember vmiért fizet, és akkor az a vki nem végzi el rendesen a dolgát...Ez az élet más területein is így van. Azzal, hogy nem végzi el a dolgát, még adott esetben 10-20 ember hétvégi szórakozását, játékát is tönkre vágja. Félre értés ne essék, itt most nem arról van szó, hogy mondjuk egy játékvezető rossz ítéletet hoz, hisz a hiba benne van a pakliban. Itt arról van szó, ha egyes mentálisan sérült emberek úgy vélik, ha játékvezetők, akkor már egy kis hatalom van a kezükben, és a vélt vagy valós frusztrációikat másokon (a játékosokon) ott a pályán élik ki.

Miért lehetséges ez? Hát mert a BKSZ egy kiskirályság, ahol a demokrácia nem érvényesül. A játékvezetőnek tök mind1, hogy hogy fúj, hisz a pénzét így is úgy is megkapja. A csapatok kezében semmi érdemleges nincs amivel normális munkára tudnák venni őket. Ők ott akkor a pályán a királyok, és sokuk úgy is viselkedik. Aztán csoálkoznak, mikor egyes embereknél elgurulnak a gyógyszerek. Vajon azok a játékvezetők, akiket anno már megvertek, bofáncsaptak vagy elküldtek a fenébe... szóval ők vajon tartottak-e önvizsgálatot, hogy miért történtek ezek az esetek.... reméljük igen...bár ki tudja. Érzik-e, érezték-e a saját felelőségüket.

Miért a játékvezető akarja meghatározni egy meccsnek a menetét? Miért jiszi azt, hogy róla szól a történet, ahelyett, hogy ő kiszolgálná a játékot, és normális keretet adna az egésznek. Mondom a hiba benne van a pakliban, azzal nincs baj, de vannak egyértelmű dolgok, mikor nincs mit mérlegelni. Nem beszélve arról, mikor azt mondják: "Minek ment be oda?" közben "megölik" az embert, nem fújnak, mert szerintük nem úgy kellett volna játszani...Azt hogy egy csapat, vagy egy játékos milyen taktikával játszik, nem az ő dolguk meghatározni. Nekik a szabály könyv alapján kéne tevékenykedniük, és abba például az biztos, hogy nincs benne, hogy mondjuk egy alacsony ember nem mehet be 3 magas ember közé, mert ha ott leütik, az nem számít.

"Már nem számított" Hallottam nem egyszer...Szerintem igen is számít az is ha vkit az utolsó másodpercben faultolnak...mert lesérülni akkor is le lehet. Most szigorúan amatőr bajnokságokról beszélek, nem NBI-ről. Itt olyanok játszanak, akik mondjuk dolgoznak. Ha mondjuk egy ilyen játék végi (játékvezetőnek) nem számítban lesérül, lehet nem fog tudni dolgozni, míg rendbe nem jön. Nem érzem korrektnek az ilyen fajta mérlegelést, és nem is jó példa, mert az mondja, hogy a végén mindent lehet. És ami miatt tényleg visszás az egész, az az, hogy a csapatok fizetik őt, majd nem végzi rendesen a munkáját.

"Ne üsd" Ha látja, hogy üti, akkor miért nem fúj, miért csak mondja? Mondjuk rengeteg ilyen van, nem is nagyon akarom folytatni

Hogy miért jutott ez eszembe. A múlt hétvégén 15 éves srácokból álló csapatunk meccset játszott, nem voltam ott, csak hallottam. Hát, mint egy zűrösebb NBI-es, ne adj isten NBA meccsen több technikai, kiállítás, sportszerűtlen fault, fegyelmi tárgyalás. Ha idáig fajul egy meccs, akkor majdnem 100% hogy a játékvezetés csapni való volt, hisz balhé akkor lesz, ha vmelyik fél úgy érzi igazságtalanul bánnak vele. Persze nem kell félteni a mai fiatalokat sem ha nagy pofáról van szó! :) Fegyelmi persze minden héten egy időpontban van, ami ha nem jó, akkor pech van...Mindenesetre ha oda kerül a dolog, a játékost eltíltják mondjuk, de azt nem nézik, hogy vajon mi lehetett a kiváltó ok. A királyság kiskirályainak tevékenységéről nincs érdemi visszacsatolás, és amíg nem lesz, addig sok minden nem is fog változni ezen a téren. Addig tét nélkül végezhetik a fizetett munkájukat csapnivalóan is.

Mi lehetne a megoldás...Mondjuk egy mozgó bér részt bevezetni, amit csak akkor kapnának meg, ha normálisan dolgoznának. Persze lehet ha meg nem kapják meg még ellenségesebbek lesznek az edott csapattal, hisz hazánkban nem túl divatos az önmagunkba nézés, tehát mindig mindenki másban keresi a hibát...

Na jó ebből ennyi elég is így...:)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://stargazerhu.blog.hu/api/trackback/id/tr932405940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása