HTML

stargazerhu

Hello Olvasó. A blog szándékaim szerint egy gondolatfolyam lesz, arról amik engem foglalkoztatnak. Nem állíthatom, hogy feltétlen lesz értelme! :) De majd kiderül. Minden itt szereplő gondolat az én szellemi vagy egyéb tulajdonomat képezi, ha bárkitől idézek, akkor azt fel fogom tüntetni.

Friss topikok

  • stargazerhu: @andrejfej: Sokszor pedig egy drasztikus változás kevesebb fájdalommal jár. Ha most veszed a válsá... (2011.03.25. 11:43) THM

Linkblog

ÁFA, BÉFA,Adózás.

2011.09.30. 14:05 stargazerhu

Először is leszögezném, hogy ez csak nagyon közelítő számítás illetve hozzáállás a dolgokhoz. Ami tény, hogy hazánk GDP-je  2010-ben, 27120 milliárd HUF volt. A költségvetésben meg 13500 milliárdos kiadás szerepelt az adott évre. Tehát pontosan minden második forintot akkor állambácsi költ el. Ez miért baj. Szerintem azért, mert általánosan elfogadott az, hogy az állam a legrosszabb tulajdonos, és a legkevésbé hatékony. Ami állami, az közös, abból szabad rablás van hazánkban. (BKV,MÁV,VOLÁN,Építkezések, beruházások) Minden ehhez kapcsolódó területen 2-3x árak vannak, hiszen vmiből meg kell teremteni a gazdasági és a politikai...na meg a bűnözői elit jólétének zálogát. Tehát szerintem túl magas arány ez az 50%, amiről nem mi hanem mások döntenek, a saját érdekeik erőteljes figyelembe vételével..lásd még mutyizás:)

Amiről írni akartam az tulajdonképpen az ÁFA emelése. Véleményem szerint már a 25% is több, mint rengeteg. Ráadásul ezt már egy többszörösen leadózott jövedelemből fizetjük ki. Ha jól emlékszem akkor pl N.Y.-ban 8,5% talán az ÁFA...persze lehet mondani, hogy ott más az adórendszer, és biztos így is van. Meglátásom az, hogy az ÁFA mértéke jól publikája mind a lakosság, mind a többi ország felé azt, hogy egy ország mennyire képes beszedni az adójövedelmeket. Mire gondolok itt. Arra, hogy ha magas az ÁFA, akkor abban az országban magasabb a fekete gazdaság aránya, töketlenebb az állam, és a helyi APEH, nem képesek a termelési, szolgáltatási, gyártási, ha úgy tetszik ipari oldalon beszedni az adókat. Ilyenkor a legegyszerűbb ÁFÁ-t emelni, mert az alól, már ha blokk és számla adás van nehezebb kibújni, meg az emberek nagy részének fel sem tűnik, hogy újfent 25 vagy most már még több % adót fizet be. Az ÁFA eleve aránytalan, mivel akik kis jövedelemből élnek, azok fogyasztásra fordítják a teljes bérüket, míg akik félre tudnak rakni belőle, azok azt nem adózzák le újabb 25%-al, hanem még pénzt is tudnak belőle csinálni. Tehát azoknak a megsarcolása az ÁFA, akiknek az érdekérvényesítő képessége elég csekély. Bár már nem egyszer láttuk, amikor még is képviselték az érdekeiket. Az ilyen eseteket szoktuk forradalomnak hívni. De biztos, hogy az jó dolog, mikor emberek halnak meg, házakat, autókat gyújtanak fel, ne adj isten MTV székházakat rohamoznak meg? Nem hinném. Lényeg az, hogy a kormány ezzel, hogy az amúgy is magas ÁFÁ-t tovább növeli, csak saját töketlenségét, erőtlenségét bizonyítja. 

Én még mindig tartom magam ahhoz, hogy összességében a keletkező jövedelmek 10, de max 20%-nál többet nem szabadna elvonni az emberektől (De azt mindenkitől), szemben a mostani kb 70-80%-al. A vízfejű államit meg meg kell szüntetni. Persze ezt csak a vízfejű állam tudná, akinek ez nem érdekes. Az államigazgatás az a szerv, ami az adófizetők pénzeiből, az adófizetőknek bizonygatja, hogy Ő milyen fontos. Saját magát és létét próbálja igazolni, de ez így csak körbe körbe futkosás. Senki nem harapja le a saját ujját :)

Tehát marad az, hogy a pénzek 80% megy állambácsihoz (hisz a többség semmit nem fizet, így aki fizet, az így jár), aki azt a létező legrosszabb hatékonysággal állítása és funkciója szerint újra elosztja. 

Teljes és egyetemleges közteherviselés kellene, ahol mindenki!!!! viseli a terheket. És legyen az ÁFA max 5% az adó meg 10%. Viszont aki nem fizeti, vagy ügyeskedik, annak nem ejnye-bejnye, hanem távolítsuk el a naprendszerből is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://stargazerhu.blog.hu/api/trackback/id/tr83267684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása