HTML

stargazerhu

Hello Olvasó. A blog szándékaim szerint egy gondolatfolyam lesz, arról amik engem foglalkoztatnak. Nem állíthatom, hogy feltétlen lesz értelme! :) De majd kiderül. Minden itt szereplő gondolat az én szellemi vagy egyéb tulajdonomat képezi, ha bárkitől idézek, akkor azt fel fogom tüntetni.

Friss topikok

  • stargazerhu: @andrejfej: Sokszor pedig egy drasztikus változás kevesebb fájdalommal jár. Ha most veszed a válsá... (2011.03.25. 11:43) THM

Linkblog

THM

2011.03.22. 10:25 stargazerhu

THM, vagy Teljes Hiteldíj Mutató. Hivatott lenne arra, hogy megtudjuk belőle egy hitel tényleges költségeit. Ugyan akkor alkalmas arra, hogy összezavarja mindazokat akik nem értenek a pénzügyekhez annyira. Nem akarok összeesküvés elméleteket gyártani, mert feleslegesek, és mert másrészt nagy részük akár még igaz is lehet, bár bizonyításuk eléggé nehézkes lenne. A THM-et azért találták ki, hogy abban szerepeljenek a hitelfelvétel összes költsége...Szerintem teljesen felesleges szám. Ha igaz lenne, hogy az erőfölénnyel élő, és visszaélő bankokkal szemben az átlag embert meg akarjuk védeni, akkor az egyszerűségre kéne törekedni. Nem kell THM, egy hitel árának minden összetevőjét a kamatban kéne feltüntetni, nem lennének semmilyen egyéb díjjak. Se bírálati, se folyósítási, se lezárási, se ilyen se olyan díj, hanem csak a kamat, mondjuk éves szinten. Miért nem így van? Mert akkor átlátható lenne, ami nem érdeke a cégeknek. Erre nagyon jó példa például a mobil telefóniai ágazat is. Tehát csak a kamat lenne, amit nem lehetne önkényesen váltogatni. A törlesztő részletet úgy kellene kiszámolni, hogy abban 50-50%-ban legyen a tőketörlesztés és a kamatfizetés jelen, szemben a mai gyakorlattal, hogy az elején mondjuk 80%-ék a kamatrész. Ami persze a banknak jó, hisz ha előtörleszteni akarunk, akkor a tőkerészből addig kevés fogy, tehát többet fizetünk, ráadásul olyan pénzeket előbb, aminek a kamatát már rég odaadtuk, de már nem is használjuk. Ez szimplán egy átbaszás. Ami az érdekes és elgondolkodtató, hogy egy bank sem jelentkezik etikus, emberibb hitelekkel. Vajon miért? Csak nem azért mert kartellbe tömörülve uralják a piacot. Ha csak annyit tennénk, hogy minden költségnek a kamatban benne kell lennie, és hogy a törlesztő részletnek a fele fele arányát is kötelezővé tennénk, akkor egy pillanat alatt össze lehetne hasonlítani két terméket. Hmmm ez 15,87%-os a másik 18,63%-os...na akkor melyik a kedvezőbb nekem. Persze vannak még egyéb ügyeskedő lehetőségek, mondjuk árukapcsolások, amiért anno már nem egy céget hurcoltak meg világviszonylatban (Microsoft, shimano), de ha akarnánk szabályozni lehetne őket, én most itt nem a teljességre törekszem.

Miközben válság volt, pont a bankok miatt, azok máris extra profitokra tettek szert, amelyeket a kormány extra adókkal akar megcsapolni. Tehát véleményezhető, hogy a kormánynak is érdeke volt, hogy hagyja ezeknek az extra bevételeknek a kialakulását. Bár lehet össztársadalmi szinten hasznosabb lett volna, ha az ipari szereplők mondjuk 5%-al olcsóbban kapnának hitelt, mint később adók formájában visszaszedni és kétes csatornákon keresztül újra elosztani. Egy jól működő gazdaságban extra profit nem gyakran képződik. Jellemzően olyankor, ha valaki ilyen olyan okból monopol helyzetbe van, kerül. Jó esetben, egészségesnek mondható, ha ez azért történik meg, mert valami jó és hasznos ötlete támadt, amit még a versenytársai nem tudtak lemásolni. Persze a leggyakoribb monopol helyzet, hogy állami szinten tesszük lehetővé azt egy cégnek oly módon, hogy majd államilag szabályozzuk...hát hogyne. Ezt ugye senki nem hiszi el, hogy egy ilyen működhet. Persze érvek mindig vannak, hogy miért jó hogy ilyenek vannak...no comment.

A bankrendszerben nincs verseny, csak egy látszat verseny van, ahol kapunk néhány gumicsontot, aztán rágcsálhatjuk azokat. Ha lenne verseny, akkor nem lehetne ágazati szinten rekord profitokat elérni, nem beszélve az adott befektetett összeg, kockázat, megtérülési ráták figyelembe vételéről, amibe most nem mennék bele. Egy hitel felvételnél nincsenek egyenlő felek. A bankok nagyságrendekkel kevesebb kockázatot vállalnak, mint a kuncsaft. Önhatalmúan változtatnak az ügyfél kárára, ha ők elszámolták magukat, vagy a piaci viszonyok számukra kedvezőtlenül alakultak. Ha az ügyfélnek lesz rosszabb, akkor ő nem sokat tud tenni, esetleg adósság átütemezés, de azzal a bankot nem éri kár, hisz minden költséget tovább hárít, jogosan persze, de mikor a bank hibázik, akkor is az ügyfelek fizetik azt meg.

Olyan ez, mint oly sok dolog a mindennapi életünkben, hogy azért van megbonyolítva, hogy aki tud és szeret a zavarosban halászni annak jó legyen, akik meg nem értenek hozzá azokat át lehessen verni, pedig lehetne minden tiszta és világos is...De ez csak az emberek érdeke lenne nem a cégeké.

Természetesen nem a bankkal, mint intézménnyel van a gond, hanem a bennük dolgozó, döntéshozó emberekkel...és a szabályozásukkal. De azok akiknek szabályozniuk kellene...azok is emberek, összefonódva az előbbiekkel. Verseny meg nem alakulhat ki, mivel a lapokat leosztják egymás között.

Szóltam Uff

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://stargazerhu.blog.hu/api/trackback/id/tr862761540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andrejfej 2011.03.24. 13:04:33

Húú, ezt még mennyire lehetne tovább boncolni.. Pl. hogy a bankok nem csak a betétesek pénzét teszi ki hitelbe, hanem más bankok, befektetők pénzét is, ha kisebb a betétállományuk. Akkor pedig azt a pénzt a belföldi, vagy a nemzetközi alapkamattal veheti igénybe, amit neki ugyanúgy vissza kell fizetni, tehát erre kezdi még a saját fenntartási költségét és hasznát is ráépíteni. Illetve egy 20 évre felvett hitelt ha kiszámolod, hogy 6M helyett visszafizetsz 12M-ót az durván néz ki. Csak nem tudod 20 év múlva az a 12M reálértékben lesz-e ott, mint ma a 6M. Amit ki tudsz használni a bankoknál, azt ki is kell, nem csak a milliókat számolni, pl. ha hitelt veszel fel, kössél hozzá ingyenes számlát, mert 2-3000 Ft-ot is megspórolhatsz vele, nézd meg: hir.fm/0forint és ezt a havi megtakarítást szorozd be a hiteled futamidejével. Hoppá? Ne mindig a bankot hibáztassuk, hanem keressük a lehetőségeket, hogy nekünk is jobb legyen.

stargazerhu 2011.03.24. 13:13:06

@andrejfej: Egyáltalán nem azt mondom, gondolom, hogy a bakn hibás lenne, sőt mint a végén említem, hibásak max a bankok emberei lehetnek. De az erőfölény pont abban nyilvánul meg, hogy ha te 20 évre felveszel egy hitelt, és a piaci környezet a bankod számára kedvezőtlenül alakul, akkor ő megváltoztatja a feltételeket egyoldalúan, amit persze akár te nem is fogadsz el, de ez eléggé ritka. Viszont ha te változtatnál a feltételeken, az neked pénzbe kerül. Ha előtörlesztetsz akkor is mivel az elején a kamatokat fizeted inkább, így a tőkerészből mindig aránytalanul több van. Mondom itt csak az sántít, hogy egyenlőtlen nagyon az egész.
Arról nem is beszélve, ha a bank rosszul működik, hogy aztán az adófizetők pénzén megmentsék. Mikor a piac tisztítaná a szereplőket, akkor beavatkozunk olyan jelszóval, hogy az egész gazdaságot védjük...de most akkor ez végül is milyen gazdaság?:) Nyereség a bankoké, a nagy veszteséget, meg az állam, és azon keresztül az adófizetők állják... Én még mindig azt vallom, hogy egyszerűsíteni kéne, akkor nem lehetne annyira a zavarosban halászni.

andrejfej 2011.03.24. 14:27:00

@stargazerhu: Tényleg, így visszaolvasva elég hülyén néz ki a hozzászólásom :) Bocs, nem védeni akartam a bankokat, én is belefutottam lakáshitelnél az elő-, illetve végtörlesztésnél az egyoldalú feltételekbe, és kicsit sem tetszett. Sajnos amióta bankok vannak, a nemzeti és nemzetközi közgazdaság annyira összeforrt velük, hogy nem tudsz hozzányúlni egy bankhoz a gazdaság érintése nélkül. Magyarország meg annyira függ ettől a pár piacvezető banktól, hogy "egyszerűbb" kiigazítani bedőlés előtt, mint a bedőlés után induló láncreakcióval felvenni a harcot. Mi kis emberek egyelőre ezekkel a kis dolgokkal tudunk kis mozgást elindítani a rendszerben, hátha elindul egy olyan folyamat, hogy muszáj lesz versenyezni értünk. Pl. a számlacsomagok feltételei egyre kedvezőbbek, megjelentek a módosítási díj nélküli hitelkonstrukciók, stb. De ha a felügyelet kényszerítené ki ezeket, behajtanák máshol.. És még ezután is tartom azt, hogy igazad van, de a dolog sajnos mélyebbre van gyökerezve annál, hogy egy mozdulattal kirántsuk, mint egy tüskét.

stargazerhu 2011.03.25. 11:43:23

@andrejfej: Sokszor pedig egy drasztikus változás kevesebb fájdalommal jár. Ha most veszed a válságot, mit üzen mondjuk a bankoknak az egész? Növekedjetek, hitelezzetek, nem baj, ha rossz a hitel, legyen sok bónusz, mindenki megkapja a maga részét statisztikák jók legyenek. Extra hasznot a tulajdonosok rakják bátran el. Ha valami baj lenne, ne izguljatok. Mivel ti nagyon fontosak vagytok nekünk, ezért majd megmentünk. A régebben megszerzett hasznot nem kell visszainvesztálnotok, mivel majd mi azoknak a pénzéből, akikéből azt a hasznot csináltátok, akik az adókat fizetik, kisegítünk benneteket. Tehát csak bátran, csak magatokkal törődve!:) És mondom, ez nem a bank mint intézmény hibája, hanem a kvázi üzemeltetőkért. Szerintem ha vhol több millió dolláros jutalmakat tudnak osztani, ott nem működik jól a verseny, hisz akkor ennyi erővel lehetne mondjuk vagy olcsóbb a hitel, vagy magasabb a betétek kamat. Szerintem az ilyen mértékű jutalmak azért lehetségesek, mert nincs verseny.
süti beállítások módosítása