HTML

stargazerhu

Hello Olvasó. A blog szándékaim szerint egy gondolatfolyam lesz, arról amik engem foglalkoztatnak. Nem állíthatom, hogy feltétlen lesz értelme! :) De majd kiderül. Minden itt szereplő gondolat az én szellemi vagy egyéb tulajdonomat képezi, ha bárkitől idézek, akkor azt fel fogom tüntetni.

Friss topikok

  • stargazerhu: @andrejfej: Sokszor pedig egy drasztikus változás kevesebb fájdalommal jár. Ha most veszed a válsá... (2011.03.25. 11:43) THM

Linkblog

jogos, vagy jogtalan

2010.11.15. 15:52 stargazerhu

Érdekes kérdés a jog…néha úgy érzem, csak azért találtuk ki pár ezer éve, hogy azoknak akik bűnt követnek el, legyen még egy utolsó menekülési lehetőségük…Itthoni jogviszonylatban úgy érzem, hogy a jog sok mindenkit véd talán, de az áldozat, áldozatok nem tartoznak közéjük…ami szerintem nem helyes.

Az elkövetők mindig el tudnak rejtőzni bújni az ártatlanság vélelme mögé. Ha nem lennénk gyarlóak, akkor össztársadalmi szinten inkább beleférne az, hogy egy két embert ártatlanul küldünk börtönbe, mint hogy kézenfekvően bűnösöket (bár ez nem jogi kategória) hagyunk szabadon garázdálkodni. Hisz például elég annyit mondani, hogy nem emlékszem, és azzal már elég sok dolog alól ki lehet bújni, pláne ha az ember, egy az egyben áll valakivel szemben. Nem hiszem, hogy ilyenkor sokan bevallottak volna bármit is. Ilyenkor egyszerűbb hazudni, hisz úgysem fog kiderülni. Jogi alapelv, ha jól tudom, mivel sok minden vagyok, de jogász tuti nem, hogy egy bűnhöz kapcsolódó büntetésnek arányosnak kell lennie. Miért is jut ez eszembe. Két-három hete egy kézilabdázónk motorral, gyors hajtva, zebrán úgy ütött el vkit, hogy az belehalt. Első fokon az ítélet 8 hónap a leglazább fegyintézeti formában. 8 hónap? Ennyit ér egy ember élete a XXI.sz elején? Nekem ez vhogy furcsa? Úgy hogy vki tudatosan többszörösen megszegte a törvényt, és úgy gyilkolt és kap 8 hónapot. Ami meg a vicc, hogy automatikusan megy a fellebbezés. Gondolom azért, mert a kedves elkövető aránytalannak…aránytalanul kevésnek érzi ezt a büntetést. Ja persze….Gondolom ennek a vége is az lesz, hogy felfüggesztett börtönnel megússza, mivel akit elrakott láb alól, az egy egyszerű senki volt, mint én vagy oly sokan ebben az országban, tehát nem számít.

Több éve az a rendőr sem számított sokat, aki popsztárunk bedrogozva, gyorshajtva, záróvonalat átlépve meghalódott…mert hogy nem volt bekötve…áááá…és mi lett belőle? Felfüggesztett…csak hogy arányosak legyenek a dolgok. Persze mikor Cozmát megkéselték, akkor kénytelen volt megmozdulni a hatóság is jobban, de hogy a rendőrségi munka után a bíró ítélet mi lesz….megint csak kérdéses. A jognak, és a törvényeknek általában feladata, hogy a gyengébbeket védje az erősebbek önkényétől. Hát ebből, ilyen büntetésekkel semmi nem valósul meg. Most történt a részegen, talán nem bedrogozva…de aztán végül is ki tudja, hogy ki vezetett, szóval mikor 3 embert öltek meg ügyesen ilyen állapotban, köztük egy kerekes székest is. Szóval megdöbbenve olvastam, hogy ha több, mint 2 embert öl meg, akkor (ha jól emlékszem) 5-10 év börtönt kaphat…5-10 év? 3 ember életéért? Ha ő a hibás, akkor minimum 50 év kellene életenként. Bár ezt meg azért nem tartom jónak, mert a társadalomnak kellene őt eltartania 50 évig. Ki kéne végezni őket? Nem jó, állítólag a statisztikák szerint (amik persze azt mondják, és támasztják alá mindig, amit a közlőjük akar) az nem visszatartó erő. Lehet inkább kutatási célokra kéne felhasználni az ilyen embereket, ha már szenvedést okoztak másoknak, miért kéne őket megfosztani, hogy átéljék azt, amit okoztak. Miért kéne és miért bánik kesztyűsebb kézzel a társadalom, az ő normáival, az elkövetőkkel, mint ahogy ezek az elkövetők bánnak embertársaikkal, és rajtuk keresztül a társadalommal. Miért kell civilizáltnak lenni olyan emberekkel, akik nem civilizáltak? Azok akik jogosulatlanul használnak pl rokkant parkolót, rokkant kártyát, nem kéne nagyon megbüntetni őket, csak lehetővé kéne tenni számukra, hogy jogosan használhassák. ;)  Lehet mindenki elgondolkodna, hogy kockáztat-e, megér-e annyit, hogy lusta 10m-t gyalogolni, vagy beégni a többiek előtt, hogy ő esetleg betartja a szabályokat.

Én úgy gondolom, hogy minden szabályt egyébként meg lehet szegni…de csak addig, amíg azzal másnak kárt nem okozunk. Amúgy ezekről a kérdésekről még elég sok gondolatom van…na majd máskor folyt köv.;)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://stargazerhu.blog.hu/api/trackback/id/tr962450300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása